Gezicht/Hoofd tekenen

Tulipart homepage header

Mensen/Gezichten tekenen

Vroeger toen je klein was deed je het altijd: het tekenen van gezichten of poppetjes. Echter, als je het tegenwoordig probeert lijkt toch niet meer zo goed te lukken als je vroeger zelf dacht. Het tekenen of schilderen van een mooi gedetailleerd gezicht is dan tuurlijk ook niet het makkelijkste. Veel details in een gezicht zoals de neus, haren en ogen maakt het lastig om het precies te maken zoals je wil.

Het is ook niet gek dat het lastig is om een gezichten tekenen, zelfs vele kunstenaars vinden het lastig. De gezichten op schilderijen zien er zelfs vaak niet helemaal echt uit. Maar natuurlijk heb je ook uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld schilders uit de renaissance.  Denk bijvoorbeeld aan de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. De Mona Lisa heeft een perfect gezicht en kijkt je aan vanuit elke hoek dat je ernaar kijkt. Maar zo goed hoef je natuurlijk ook niet te zijn om toch een mooi gezicht te kunnen tekenen.

Hoe teken ik een gezicht?

Het tekenen van een gezicht begint vaak bij de contouren. Eerst een mooie ovale vorm van het hoofd maken en daarna de details in het midden. Echter is het makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben al moeite met het tekenen van een ovale vorm. In het onderstaande filmpje van kunstenaar Siegfried Woldhek bij DWDD verteld hij hoe hij zelf te werk gaat bij het tekenen van een hoofd. Siegfried Woldhek is bekend van zijn vele portretten in kranten en nieuwsbladen. Als je goed naar zijn uitleg luistert en het zelf probeert met een papiertje en een potlood merk je dat is goed werkt.

Zoals de kunstenaar in de video verteld moet je vooral je gedachten los laten gaan op het papier. Hij geeft aan dat de grootste fout is dat mensen te veel nadenken over de vorm van het hoofd en details. Het tekenen vanuit je vijf fantasie zorgt ervoor dat je een veel mooier hoofd gaat tekenen.

Het hoofd

Om extra voorbeeld en uitleg te geven hebben hieronder in 9 stappen beschreven hoe je zelf een mooi hoofd kan tekenen. Ga de stappen nauwkeurig af en je zult zien dat ook jij een mooi hoofd kan tekenen!

Stap 1: Maak een ovale schets van het gezicht
Stap 2: Voeg hulplijnen toe door het midden van het hoofd om de juiste positionering van ogen neus en oren te kunnen bepalen.
Stap 3: Bepaal de plaatsing van de neus en teken de neus
Stap 4: Bepaal de plaatsing van de mond en teken de mond
Stap 5: Bepaal de plaatsing van de ogen en teken de ogen
Stap 6: Bepaal de plaatsing van de oren en teken de oren
Stap 7: Teken de haren
Stap 8: Teken de nek
Stap 9: Vul alle details van het hoofd verder in. Zoals vorm van de ogen, pupillen, neuslijnen en wenkbrauwen.

Het hoofd: oefening baart kunst

Net als voor vele andere dingen geldt: oefening baart kunst. Het tekenen van een hoofd is niet makkelijk en je zal vaak moeten oefenen om het goed te kunnen. Laat je vrij fantasie te werk gaan en denk vooral: geen hoofd is perfect. Succes!