Materiaal

Tulipart homepage header

Bij Tulip Art verkopen wij kunstwerken gemaakt van verschillende materialen. Wij verkopen onder andere zeefdrukken en schilderijen.

Om enkel kunstwerken van een bepaald type materiaal te bekijken kan je in de menubalk een keuze maken uit schilderijen of zeefdrukken. Onder deze categorieën zitten ook weer sub categorieën zoals bijvoorbeeld linosnede, houtsnede, 3D zeefdruk, aquarel, acryl etc.

Schilderijen

Onderstaand vindt u meer informatie over de verschillende technieken, materialen en soorten zeefdrukken en schilderijen.

Schilderen wordt al eeuwenlang gedaan. Vroeger werd er niet op een doek of paneel geschilderd maar op muren, denk bijvoorbeeld aan de grotschilderingen in de prehistorie.

Iedereen weet natuurlijk wel wat een schilderij is maar er zijn wel een aantal kenmerken waaraan een schilderij moet voldoen. Een schilderij moet met verf geschilderd zijn en is meestal gemaakt op een paneel of doek. Echter kan dit ook op andere ondergronden zoals bijvoorbeeld papier.

Voor het schilderen van een schilderij worden verschillende soorten verf gebruikt, namelijk aquarel verf, tempera verf, olieverf en acrylverf.

Aquarel verf

Aquarelverf, in Nederland ook wel waterverf genoemd, is een techniek van verf gebruik waarbij de wateroplosbare verf op een dik papier wordt aangebracht. Kenmerkend aan deze verfsoort is dat na het schilderen de ondergrond waarop geschilderd is doorschemert. De verf die gebruikt wordt (gouache) is niet dekkend. Het grootste verschil met andere soorten verf is dat het in zekere mate transparant is.

Tempera verf

Tempera verf dateert terug van de romeinse tijd toen het werd uitgevonden in Egypte. Tempera, in de Latijnse taal temperare, betekent ‘mengen’. Tempera verf was een zeer populaire verfsoort voor de uitvinding van olieverf. In die tijd werd deze verf zeer veel gebruikt voor het maken van schilderijen en manuscripten. Tegenwoordig wordt tempera vooral gebruikt voor het schilderen van religieuze iconen. Het grootste verschil met andere soorten verf is dat tempera snel uitdroogt en bederft. Hierdoor moet de kunstenaar zijn verf vaak verversen.

Olieverf

Olieverf bestaat ui een mengsel van een pigment, een gekleurd poeder, en een olie als bindmiddel. Meestal is dit lijnolie. Olieverf kan op veel verschillende manieren worden gebruikt en daardoor is het een zeer diverse soort van verf. Olie verf doet er lang over om te drogen en deze droogtijd is afhankelijk van de soort olie die gebruikt wordt als bindmiddel.  Kenmerkend aan olieverf is dat bovenop de laag verf vaak een laag vernis aangebracht wordt. Dit is een glans laag om de kleuren van de verf te versterken en te beschermen.

Acrylverf

Ook wel polymeerverf genoemd, acrylverf bestaat net als de andere verfsoorten uit een kleurpigment. Echter is acrylverf gemixt met een kunststof bindmiddel. Het bindmiddel van deze verf lijkt in eerste instantie op melk maar na verdamping krijgt het een transparante kleur. Bij droging van acryl verf krijgt de kleur een donkerdere tint. Het bijzondere aan acrylverf is dat het gebruikt kan worden om alle bovenstaande soorten (en meer) verf na te bootsen. Aquarelverf bijvoorbeeld, kan nagemaakt worden wanneer acrylverf verdund wordt. Wanneer je de verf dik aanbrengt dan begint het te lijken op olieverf, en ga zo maar door. Dit maakt deze verf zeer populair in de hedendaagse kunst.

3D Schilderij

Steeds meer schilders kiezen ervoor om hun werken niet in te lijsten. Om het schilderij een mooie look te geven beschilderen kunstenaars de randen van het doek om een mooi 3d effect te creëren. Wanneer je dan van de zijkant naar het schilderij kijkt dan zie je de afbeelding doorlopen waardoor je niet tegen een witte rand aankijkt en van alle kanten kunt genieten van het schilderij.

Zeefdruk

Geschiedenis van de Zeefdruk

De zeefdruktechniek is al eeuwen in gebruik voor het creëren van producten en kunstwerken. Zeefdrukken zijn ontstaan in Azië, Japan om precies te zijn, en de Japanners Yuzensai Miyasaki en Zisukeo Hirose staan bekend als de uitvinders. Echter wordt hier de naam Yuzendruk en Katagamisjablonen gebruikt.

De techniek werd vooral gebruikt in de textielindustrie en is ontstaan uit het feit dat gewone mensen alleen eenvoudige kleding mochten dragen van de Japanse Keizer die toen der tijd aan de macht was. Dankzij de Yuzendruk kwam er een einde aan de simpele kleding van de ‘gewone mensen’.

Momenteel wordt de druktechniek gebruikt in veel verschillende markten en voor veel verschillende doelen. Denk hierbij niet alleen aan kunstwerken maar ook aan affiches, zoals flyers en posters, en textiel bedrukken in de kledingindustrie.

Die afdruk die gecreëerd wordt noemt men een zeefdruk of serigrafie.

De zeefdruk techniek

Een zeefdruk wordt gecreëerd door met een raamwerk met waarop gaas gemonteerd is. Op het gaaswerk zitten plekken die verf doorlaten zodat wanneer er verf of inkt op het ruim uitgesmeerd wordt, deze verf alleen op de juiste plekken doordrukt op het product. Deze techniek van bedrukken wordt vaak gedaan met verschillende raamwerken (en dus verschillende verf doorlatende plekken) en verschillende kleuren verf. Op deze manier is het mogelijk om verschillende laagjes verf op elkaar te creëren in verschillende kleuren.

Via een zeefdruk zijn vrijwel alle materialen te bedrukken. Tegenwoordig zie je de zeefdruk ook steeds vaker op grote schaal voorkomen bij bijvoorbeeld bedrijven.

De zeefdruk techniek kreeg in de kunstwereld vooral grote faam door de bekende kunstenaar Andy Warhol. Warhol bedrukte met deze techniek allerlei verschillende materialen  zoals hout en papier, maar ook producten als soepblikken.

Als variant van de zeefdruk zijn  verschillende sub technieken zoals de houtsnede, Linosnede, 3D zeefdruk en de Glycee ontstaan. Deze verschillende technieken vindt je hieronder:

Houtsnede

De Houtsnede is een speciale techniek die vergelijkbaar is aan de zeefdruk. Bij een houtsnede wordt een zachte houtsoort gebruikt om een patroon in te snijden. Wanneer het patroon af is wordt het hout met een roller voorzien van verf of inkt in een kleur naar wens. Wanneer de houtsnede is voorzien van verf of inkt wordt hij op een vel papier, of elk ander materiaal naar keuze, gedrukt. Hieruit ontstaat de afbeelding die op de houtsnede gesneden was (in spiegelbeeld). De lijnen die uitgesneden zijn op de houtsnede zullen geen verf bevatten en blijven blank. Deze lijnen vormen de de lijnen van de afbeelding die uitgebeeld wordt.

Geschiedenis van de houtsnede

De houtsnede is een oude techniek en de oudste snede die gevonden is dateert uit het jaar 1370 en is gevonden Frankrijk in het jaar 1899. Echter komen de bekendste houtsnede, net als zeefdruktechniek, uit Japan. De kunstenaars Hokusai en Hiroshige worden gezien als de grondleggers van de houtsnijkunst. Deze Japanse kunstenaars zijn een inspiratie gebleken voor veel kunstenaars en ook in Nederland zijn de invloeden te zien. Een van Nederlands bekendste kunstenaars, Vincent van Gogh, was namelijk groot bewonderaar van deze houtsnede en hij schilderde sommige houtsnede zelfs na.

Linosnede

De linosnede lijkt qua techniek op de houtsnede, echter zijn er enkele kleine verschillen. Het grootste verschil zit hem in het materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van een linosnede. Waar bij houtsnede, zoals het woord al zegt, hout gebruikt is wordt bij een linosnede het materiaal linoleum gebruikt. Net als bij de houtsnede is de afdruk die ontstaat het spiegelbeeld van de snede op je linoleum stempel.

Linosnede komen steeds vaker voor en ook in het onderwijs zie je het veel tijdens de kunst of techniek lessen. Misschien heb je er zelf nooit over nagedacht, maar op basisscholen leerde je bijvoorbeeld hoe je een stempel moest maken met een stukje zijl (linoleum).

Geschiedenis van de Linosnede

De Linosnede werd voor het eerst gebruikt in de 19e eeuw in het nijverheidsonderwijs. De eerste vorm van kunst waarbij de linosnede gebruikt werd kwam van kunstenaar Erich Heckel (uit her jaar 1903). Het materiaal dat gebruikt wordt voor linosnede, linoleum, is ontwikkeld in 1850 tot en met 1875 in Engeland. Veel bekende kunstenaars hebben gebruik gemaakt van de linosnedetechniek, denk hierbij aan internationale kunstenaars als Pablo Picasso en Kandinsky,  maar ook Nederlandse kunstenaars zoals Escher.

Linoleum

Linoleum is een natuurproduct en bestaat uit lijnzaadolie, kurk of houtmeel, hars en jute. Het woord Linum betekend vlas (Latijns) en Oleum staat voor Olie (Latijns).

Omdat het materiaal linoleum zachter is dan hout, is de linosnede techniek makkelijker dan de houtsnede. Dit heeft puur te maken met het feit dat in linoleum de lijnen vloeiender zijn door het zachte materiaal.

3D Zeefdruk

De 3D zeefdruk is een speciale soort van de zeefdruk techniek. Je ziet deze techniek niet zo vaak omdat het veel werk en precisie kost om een goede 3D zeefdruk te maken. Echter zie je wel dat deze techniek steeds vaker voorkomt en in een groeiende spiraal zit. De trend van de 3D zeefdruk is vooral aanwezig in de kunstbranche.

Anders dan bij de normale zeefdruk, waarbij laagjes verf een voor een aangebracht worden, bestaat de 3D zeefdruk uit laagjes met verschillende diktes. Hierdoor krijgt het eindresultaat een 3D look waarin verschillende hoogtes en diktes een speciaal effect geven aan het kunstwerk.

Ook in onze collectie vindt u 3D Zeefdrukken terug. Om onze 3D zeefdrukken te bekijken gaat u naar onze zeefdrukken pagina.

Een bekende kunstenaar die gebruikt maakt van 3D Zeefdrukken is Clemens Briels. In onze collectie vindt u natuurlijk ook deze speciale kunstwerken van deze kunstenaar.

Giclée

De Giclée kenmerkt zich door zijn hoge kwaliteit. De Giclée wordt veelvuldig gebruikt voor het reproduceren van bekende kunstwerken. Grote, wereldwijd bekende kunstenaars maken/maakte veel gebruik van deze vorm van drukwerk omdat de kunstenaars tijdens hun leven maar een beperkt aantal schilderijen maakte. Doormiddel van de reproductie via een Giclée konden zij hun werk vaker verkopen en zo naast commerciële doeleinden (meer geld verdienen) ook hun bekendheid vergroten omdat meer mensen aan de werken werden blootgesteld.

De druktechniek wordt tegenwoordig ook veel gebruikt voor het afdrukken van foto’s en foto schilderijen omdat de kwaliteit zeer hoogstaand is. Een giclée wordt afgedrukt met behulp van een zogenoemde inkjetprinter. Deze printer heeft de techniek om schitterende afdrukken te creëren doordat miljoenen kleine druppeltjes verf en inkt gespoten worden. Deze techniek zorgt voor een schitterende felle kleur met hoge resolutie en een diep contrast.

De kleurechtheid van een giclée is vele malen hoger dan een standaar zeefdruk of andere druktechniek. Sommige werken worden, afhankelijk van de kwaliteit van de printer, geschat op een kleurechtheid van 100 jaar.

Door de hoge kwaliteit van deze drukwerken hebben passeren giclée’s de voorwaarden die musea stellen (zoals de ISO 9706 en NEN2728). Deze normen worden gesteld om hoge kwaliteit te kunnen waarborgen.

Giclée in de kunst

In de hedendaagse kunstwereld zie je steeds vaker dat met een giclée iets anders bedoeld wordt dan wat het daadwerkelijk is. Veel kunstwebsites en galerieën bieden een zogenoemde giclée aan, dit is dan een zeefdruk waar naderhand overheen geschilderd is. Dit is echter niet juist. Het is dus noodzaak goed op te letten wanneer u een giclée koopt.

Wanneer u bij Tulip Art een giclée koopt kunt u ervan uit gaan dat dit een 100% officiële giclée is.